X

Cara Mengelakkan Gangren Berlaku Lagi

Selepas pemedahan buang gangren, jika tidak rawat dengan teliti berkemungkinan gangren akan menyerang semula. Jadi ada cara menggelakkan gangren terjadi semula. Ia penting supaya amputation tidak berulang. Saya pernah menjaga ibu di hospital disebabkan gangren. Ada pesakit yang terpaksa melakukan amputation semula kerana terdapat jangkitan yang teruk.

Bagaimana Cara Mengelakkan Gangren Merebak?

Gangren senang merebak, walaupun sudah lalukan amputation(potong anggota badan). Bagi mereka yang tidak mengalami masalah saluran darah sempit. Amputation yang dibuat tidak akan jauh dari gangren. Kita perlu tahu langkah atau cara mengelakkan gangren berlaku lagi.

  1. Pastikan pengambilan antibiotik ikut jadual yang disarankan doktor selepas amputation dibuat.
  2. Lakukan “dressing” setiap hari, pastikan “slough” jika ada dibuang. “Slough” adalah tisu yang tidak baik yang halang pertumbuhan tisu(daging) baik timbul.
  3. Pastikan berjumpa doktor sekiranya terdapat perubahan kulit, atau kelihatan luka lambat sembuh.

Vitamin Merupakan Salah Satu Cara Mengelakkan Gangren Berlaku Lagi:

Dapatkan set rawat luka gangren segera :

  1. ESP – Soy Protein Isolate Powder – ESP mengandungi Soya yang tinggi protein dilengkapi 9 asid amino yang diperlukan badan. Asid amino penting bagi membentuk kalogen.
  2. Vitamin C – Vitamin C adalah ejen pengalak bagi pembentukan kalogen dan ia juga dapat meningkat imunisasi badan bagi mengelak luka mudah dijangkiti.
  3. Vitamin B-complex – Vitamin B bantu meningkatkan metabolisme dengan menukarkan protein dan karbohidrat kepada tenaga, ini penting untuk pertumbuhan dan pergerakan sel.
  4. Vivix – mengandungi resveratrol yang dapat meningkatkan pergerakan sel, dan juga dapat melancarkan peredaran darah, agar oksigen sampai kepada tempat luka, bagi pemyembuhan luka lebih cepat.

View Comments