X

Penyakit Gangren Pada Kaki dan Kulit

Gangren ini bahaya ke? Biasanya pesakit kencing manis sangat berisiko untuk menghidapi Penyakit gangren. Tetapi berapa ramai yang faham dan tahu apa itu penyakit gangren pada kaki dan kulit?

Apa Itu Penyakit Gangren Pada Kaki dan Kulit?

Penyakit gangren pada kaki merujuk kepada sebahagian tisu pada anggota badan mati. Ini disebabkan tisu tidak mendapat bekalan darah secukupnya melalui sistem peredaran darah. Biasanya penyakit gangren terjadi pada bahagian anggota badan yang paling jauh dari hati, terutamanya jari kaki dan jari tangan. Tetapi ia juga boleh menjejaskan bahagian anggota badan yang lain dan melibatkan juga organ dalaman.

Biasanya ia bermula pada luka yang kecil tetapi jika tidak dirawat dengan segera ia akan merebak ke bahagian anggota badan yang lain. Lebih membahayakan apabila ia boleh menyebabkan jangkitan pada saluran darah yang boleh menyebabkan jantung tidak berfungsi dengan baik.

Penyakit gangren pada kaki ini boleh menyebabkan anggota badan dipotong dan juga boleh menyebabkan kematian. Jadi ia sangat penting untuk mendapat rawatan segera bagi mengelak perkara ini berlaku.

Jenis-jenis Penyakit Gangren

Terdapat 3 jenis Penyakit gangren pada kaki dan kuliti aitu :

 • Penyakit Gangren Kering 
  Oksigen di bawah oleh darah ke seluruh anggota badan. Sekiranya oksigen tidak sampai kebahagian tertentu anggota badan, ini akan menyebabkan tisu badan mati. Ini lah punca bagaimana penyakit gangren pada kulit berlaku.

 • Penyakit Gangren basah
  Penyakit Gangren basah disebabkan oleh tisu badan dijangkiti oleh bakteria. Proses kematian tisu akan berlaku yang menyebabkan tisu badan kembang dan pecah. Penyakit gangren pada kulit ini lebih bahaya daripada gangren kering kerana ini mudah merebak kebahagian anggato badan yang lain. Contoh: jika jangkitan berlaku di jari kelingking, jika tidak dirawat segera ia akan merebak dengan cepat ke bahagian betis.

 • Penyakit Gangren gas
  Penyakit Gangren gas berpunca daripada bakteria clostridia. Jangkitan Bakteria ini akan menyebabkan gelembung dan toksin gas berkembang pada kawasan anggota yang terjejas. Kematian tisu akan berlaku disebabkan gas ini. Paling merbahayakan kerana ia boleh menyebabkan kematian.

Inginkan vitamin yang boleh baiki luka akibat Penyakit Gangren pada kaki ini adalah antara vitamin yang sesuai di gunakan :

 1. ESP(soy protein isolate powder) – vitamin ini yang sangat kaya dengan Protein dan essential acid amino sangat membantu bagi penumbuhan sel tisu yang baru
 2. Sustained Release Vita C – ia dikenali sebagaimana sustainable kerana ia melepaskan vitamin C secara perlahan-lahan dalam tempoh 5 jam. Vitamin ni membantu mempercepatkan luka sembuh
 3. Vivix – kandungannya 4 jenis Tumbuhan yang kaya dengan resveratrol , yang mana ia sangat membantu untuk sel bergerak dengan lebih optimum, lebih bertenaga, melindungi dan memperbaiki sel”

 

View Comments