Rawatan Penyakit Gangren di Hospital

Rawatan Penyakit Gangren Disegerakan

Biasa dengar tak? Pesakit diabetes terpaksa potong kaki (amputation). Ramai sebenarnya ambil ringan pasal kandungan gula dalam darah. Ia adalah punca saluran darah menjadi sempit dan menjadi punca kepada gangren berlaku. Jadi, sekiranya perkara ini berlaku bagaimanakah rawatan penyakit gangren boleh dibuat?

Apakah Rawatan Penyakit Gangren Di Hospital

rawatan penyakit gangren di hospital 3

Pengalaman saya sendiri. Bukan saya yang sakit tetapi ibu saya. Ibu merupakan pesakit diabetes hampir 7 tahun yang lalu. Luka yang pada awalnya hanyalah sedikit menjadi bernanah. Berulang kali kami ke klinik tetapi doktor masih tidak sahkan itulah adalah penyakit gangren. Akhirnya setelah tiada perubahan saya bawa ke klinik kesihatan kerajaan. Disinilah bermula rawatan penyakit gangren ibu apabila doktor sahkan itulah gangren dan kaki terpaksa dipotong.

Saya bergegas ke hospital untuk mendapat rawatan penyakit gangren. Disebabkan faktor usia doktor melakukan beberapa ujian/pemeriksaan iaitu :

  • Ujian tisu -untuk memastikan sel tisu mana yang telah mati
  • Ujian darah -untuk melihat adakah darah telah dijangkiti
  • pemeriksaan tekanan darah – untuk pastikan tekanan darah normal untuk mengelakkan komplikasi serangan jantung
  • Pemeriksaan kencing manis – untuk pastikan kandungan gula normal bagi menjalani pemedahan
  • Pemeriksaan ECG – Untuk pastikan deyutan jantung pesakit dalam keadaan baik
  • Pemeriksaan anarteriogram – Untuk pastikan adakah gangren berpunca daripada aliran darah yang tidak lancar disebabkan terdapat saluran darah yang tersekat
  • xray@MRI@CT scan – untuk melihat sejauh mana gangren telah merebak, adakah gangren telah jangkiti tulang

Langkah penting untuk pastikan ibu tiada komplikasi yang merbahayakan ibu kerana gangren boleh mengakibatkan saluran darah dijangkiti dan boleh menyerang jantung. Rawatan penyakit gangren perlu segera untuk elakkan perkara ini berlaku.

Disebabkan hospital di shah alam memberi tempoh sebulan untuk rujuk semula. Saya tiada pilihan, saya terpaksa hantar ibu ke hospital kuala lumpur. Ini setelah saya mendapat konsultasi doktor di kelantan.

Saya sangat berterima kasih pada doktor ini kerana bagi konsultasi percuma pada saya hanya menggunakan app Whatsapps.

Rawatan Penyakit Gangren Perlu Disegerakan

Dari awal ibu enggan mendapatkan rawatan penyakit gangren dihospital. Tetapi disebabkan luka semakin besar dan menyebabkan setiap hari ibu semakin sakit. Ibu akhirnya akur. Disebabkan itu sekiranya ada ibu bapa atau ahli keluarga ada luka yang menyebabkan sakit, pujuk dan terangkan sebaiknya, supaya rawatan awal dapat diambil.

rawatan penyakit gangren di hospital 4

Di hospital kami mendapat konsultasi dari doktor pakar tulang dan pakar vaskular. Doktor pakar menyatakan bahawa kaki ibu perlu dipotong. Bayangkan luka yang hanya bermula di jari kelingking kaki dan mula merebak ke bawah tapak kaki. Tapi amputation (pemotongan) sehingga ke paras bawah lutut.

Ini disebabkan peredaran darah ibu tidak baik. Itu juga antara punca kepada penyakit gangren berlaku. Dan keputusan doktor merangkumi banyak faktor antaranya peredaran darah berjalan lancar sehingga tempat amputation , kandungan gula stabil, kepekatan darah bagus, ini bagi memastikan proses pemulihan lebih cepat.

Hubungi Saya Pengedar Shaklee Meru Kapar Klang Saliza

NAKKAN VITAMIN BAGI LUKA SELEPAS RAWATAN PENYAKIT GANGREN DIHOSPITAL

1. Esp – Soy Protein Isolate Formula
Protein soya berasaskan tumbuhan. Protein membantu dalam menghasilkan tisu baru, jadi ia membantu bagi pemulihan luka agar cepat sembuh.

2. Sustained Release Vita-C
1biji mengandungi vitamin c sebanyak 500mg. Paling utama ia diestrak dari jagung yang sesuai untuk perut yang sensitif. Vitamin C tingkatkan imunisasi badan bagi mengelak luka dari mudah dijangkiti

3. Vivix
Mempunyai resveratrol yang paling tinggi. Meningkatkan kelancaran darah bagi memastikan oksigen sampai ke tempat yang luka. Oksigen yang cukup bantu untuk pulih lebih cepat.

rawatan penyakit gangren di hospital 3

Hubungi Saya Pengedar Shaklee Meru Kapar Klang Saliza Vitamin Untuk Gangren

2 thoughts on “Rawatan Penyakit Gangren di Hospital”

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *