Ubat Sakit Gout Boleh Ke Diganti Dengan Vitamin?

Apa itu Gout?

Gout ni adalah sejenis arthritis (iaitu pembengkakan sendi-sendi). Ubat sakit gout memang sangat membantu sebab is sangat sakit, kadang rasa macam terbakar, kadang rasa macam kebas-kebas, kadang rasa macam tegang-tegang dan bengkak teruk di bahagian sendi-sendi. Paling ketara di bahagian Big Toe Joint (tengok gambar di bawah).  Ia disebabkan oleh tahap asid urik dalam darah yang tinggi dan menghablur (menjadi kristal) dan disimpan di sendi tendon serta tisu sekeliling.

download-1

Sakit ni takkan baik selagi masalah gout itu sendiri tak diselesaikan. Bengkak sendi ni boleh menyebabkan sendi, tendon, dan tisu-tisu menjadi rosak. Dan biasanya gout lebih cenderung menyerang lelaki berbanding perempuan.

Apa Penyebab Gout?

Gout ni berpunca sebab terlalu banyak uric acid dalam darah. Bila mana uric asid ni terlalu banyak, ia menyebabkan terbentuknya crystal-crystal di antara sendi. Uric asid ni sebenarnya bahan buangan yang sepatutnya ditapis oleh buah pinggang. Jadi, bila mana terlalu tinggi uric asid ni, bukan sahaja membentuk crystal di sendi, tapi jugak boleh menyebabkan batu karang, kerosakan buah pinggang, dan juga gout.

Risiko terkena gout lagi lah tinggi kalau berat badan berlebihan, suka minum alkohol, dan terlalu banyak makan daging, ikan sebab semua ni tinggi dengan purine. Purine ini lah bahan dalam makanan yang akan break down menjadi uric acid.

Pemendapan asid urik ini lama kelamaan akan menghasilkan hablur garam dan hablur inilah yang mencetuskan rasa sakit sendi. Ia juga dipanggil masalah bengkak sendi yang daripada tapak ibu jari kaki, menular ke sendi lain pada kaki dan tangan.

Jadi, makanan yang kaya dengan Purine yang patut dikurangkan adalah;

  • Organ-organ dalaman seperti hati, buah pinggang dan otak haiwan.
  • Daging-dagingan
  • Any other meats in large amounts
  • Ikan bilis, sardines, ikan kembung

Makanan yang mengandungi Purine tapi kurang meningkatkan risiko gout

  • Ikan dan makanan laut  yang kurang tinggi purine
  • Oatmeal, wheat bran, dan wheat germ

Makanan yang selamat dimakan (rendah kandungan purine)

  • Sayur-sayur hijau dan tomato
  • Buah-buahan
  • Roti dan bijirin yang bukan whole grain
  • Mentega, buttermilk, cheese dan telur
  • Chocolate dan cocoa
  • Coffee, dan teh
  • Kekacang

Makanan produk tenusu yang boleh mengurangkan risiko gout:

  • Low-fat atau susu rendah lemak
  • Low-fat yogurt

Kalau katakan dah pon mengidap gout dan ada kadar asid uric yang tinggi dalam darah (hyperuricemia), memang sangat-sangat patut kontrol makan dan kurangkan makanan yang tinggi dengan purine.

Terdapat juga supplement dan vitamin yang boleh diambil untuk mengurangkan uric asid dalam badan. Boleh baca di pautan berikut.

Selain dari Makan Ubat Sakit Gout, Vitamin Yang Boleh Kurangkan Kesan Gout adalah?

Supplemen yang dicadangkan:

  1. Vivix – Mengimpak 4 mekasnisme anti penuaan. (melidungi dan membaiki DNA, memberi impak positif kepada pengawalan genetik, menggalakkan pembentukan mitochondria di dalam sel, melambatkan pembentukan protein AGE yang menyebabkan kerosakan sel)
  2. OmegaGuard – Asid Dokosaheksanoik (DHA) dan Asid Eikosapentanoik (EPA) merupakan asid lemak 3 yang ditemui dalam ikan laut dalam. DHA dan EPA dipercayai mampu mengurangkan keradangan pada sendi pesakit.
  3. Vitamin C – Pesakit gout perlu mengambil Vitamin C secara sederhana. Kajian menunjukkan pengambilan Vitamin C mampu mengurangkan 45% risiko gaut. Vitamin C adalah uricosuric semulajadi, yang bermaksud bahawa ia membantu buah pinggang menyingkirkan asid urik. Walau bagaimanapun, ia akan menyebabkan peningkatan asid urik dalam buah pinggang dan air kencing yang boleh meningkatkan risiko batu karang. Vitamin C juga adalah asid askorbik. Pengambilan Vitamin C yang berlebihan boleh menyebabkan air kencing menjadi lebih berasid yang ketara boleh meningkatkan risiko batu karang. Ia boleh dikurangkan apabila pesakit mengambil air masak yang mencukupi. Ideal dose: 500mg-1000mg sehari sahaja. Jika pesakit gout hendak mengambil melebihi 1000 mg sehari, disarankan berbincang dengan doktor terlebih dahulu.

Testimonial Pengguna Shaklee Yang Mengambil Set Gout Shaklee

Testmonial #1

Testimony ini adalah daripada perbualan saya dan sahabat saya sendiri yang pertama kali ambil VIVIX untuk suami tercinta, setelah 2 minggu menderita bengkak sendi akibat gout ! Kasihnya seorang isteri…huhuhu….kini, suami beliau tidak lagi mengadu sakit sendi dan lebih berhati2 dalam pengambilan makanan…malah, si suami meminta sahabat saya ni turut mengamalkan vitamin agar mereka sama2 sihat.

ubat sakit gout gaut vitamin untuk gout shaklee arthritis 4

Testmonial #2

Yang ini pulak, mak beliau hanya guna Vivix sahaja pon dah dapat kesan yang sangat mengujakan. Alhamdulillah, walaupon baru sahaja ambil vivix, dah nampak kesannya. Semoga beliau semakin sembuh dengan pengamalan vitamin ini.

ubat sakit gout gaut vitamin untuk gout shaklee arthritis

Testmonial #3

Yang ini pula muda-muda lagi dah ada masalah gout dan asid urik tinggi, walaupun beliau seorang yang aktif bersukan. Gout sekarang tak mengenal usia. Muda-muda pun dah ada yang kena gout dah. Bengkak pun cepat sangat surut. Dan boleh dah berfutsal macam biasa.

ubat sakit gout gaut vitamin untuk gout shaklee arthritis 2

Testmonial #4

Beliau di bawah ini juga merupakan seorang yang aktif bersukan. Alhamdulillah Gout pon dah tak datang lagi. Beliau makan vivix Shaklee di samping menjaga pemakanan harian juga.

ubat sakit gout gaut vitamin untuk gout shaklee arthritis 2

Testmonial #5

Beliau di bawah pula memang berpuluh tahun dah kene gout sejak ayahnya berusia 30 an lagi. Sakit gout sampai kan tak boleh berjalan, main seret jek kaki dan sampaikan perlu berpaut ke dinding. Sudah tentulah drive pon tak boleh. Teruknya gout beliau sehinggakan makan yang ada rencah pon, gout boleh menyerang. Tu belum makan ikan betul-betul tu. Bila start vivix ni, 4 hari lepas tu boleh tinggalkan ubat tahan sakit gout dah. Mahal? Berbaloi sangat dengan kesannya.

 ubat sakit gout gaut vitamin untuk gout shaklee arthritis

<

<

vitamin untuk gout shaklee arthritis 1 ubat sakit gout

ubat sakit gout

logo-whatsapp_600x184

Kenapa perlu memilih Produk Shaklee? 

Shaklee sangat diyakini kerana:

  1. Shaklee sudah 100 tahun di pasaran iaitu sejak 1915 di mana Multivitamin pertama di dunia dihasilkan.
  2. Shaklee digunakan oleh para atlet Sukan Olimpik
  3. Shaklee digunakan oleh angkasawan NASA
  4. Shaklee published 125 kajian saintifik yang di peer reviewed (updated : 131 dah sekarang)
  5. Shaklee ada Landmark Study yang mana kajian ini dijalankan selama 20 tahun lamanya.
  6. Shaklee ada banyak patent untuk kesemua vitamin mereka.

Boleh baca lebih lanjut berkenaan prestasi Shaklee di link bawah ini:

sejarah-shaklee

2 thoughts on “Ubat Sakit Gout Boleh Ke Diganti Dengan Vitamin?”

    1. Kalau ikut sesetengah doktor, gula sangat memainkan peranan membentuk radang tu jugak sbrnnya. sebab gula adalah agen radang. boleh sebabkan radang @ bengkak. Mungkin la kot sebab itu.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge