X

Vitamin Untuk Luka Pembedahan

Pernah lakukan pembedahan? Tak kiralah pembedahan sebab bersalin ke sebab kemalangan ke sebab buang cyst ke.. yang penting namanya pembedahan..  confirm kita mula rasa risau dengan jahitan tu.. betul tak?? Takutnya kalau terbuka.?

Kita pun jaga makan, amik supplemen @ vitamin untuk luka pembedahan supaya cepat sembuh. Betul tak?. saya ni yang hanya dijahit sebab bersalin pun da rasa ngilu. Inikan pula yang buat major pembedahan. Ini vitamin yang ibu guna selepas pembedahan akibat gangren.

Apa Vitamin Untuk Luka Pembedahan?


Selain pemakanan perlu dijaga , pengambilan vitamin juga sangat membantu untuk mempercepatkan luka sembuh. Merawat ibu dirumah membuat saya menitik-berat vitamin yang sesuai untuk ibu. Saya memilih vitamin semulajadi. Ini antara vitamin untuk luka pembedahan :

1) Vivix

Mengandungi 4 jenis tumbuhan iaitu muscadine grape, purple carrot, polyganum cuspidatum dan elderberry. 4 gabungan bahan ini menjadikan vivix produk antioksidan paling bermutu. Ini antara vitamin untuk luka pembedahan cepat sembuh kerana ia baik pulih sel, optimumkan tenaga sel, melindungi sel dan meningkatkan fungsi sel bagi memastikan sel- sel dapat bekerja dengan lebih lancar. Peredaran darah pun berjalan lancar.

2) Esp –  Soy Protein Isolate Powder
Vitamin untuk luka pembedahan yang seterusnya ialah ESP. Kenapa ESP? Sebab ESP mengandungi Protein dan 9 essential asid amino yang diperlukan tubuh badan. Ini bagi memastikan proses penyembuhan lebih cepat dengan penghasilan tisu baru yang telah rosak.

3) Sustained Release Vita -C plus
Lagi satu vitamin untuk luka pembedahan ialah Vitamin C. Ia antara vitamin yang membantu untuk luka pembedahan cepat pulih. Ini kerana vitamin C dapat mengelakkan keradangan dan bertindak mengurangkan kesan parut akibat pembedahan.

4) B-complex
Mengandungi asid folat, vitamin B1, B2, B3 B6, dan B-12 vitamin . Vitamin B , membantu sel darah merah mengangkut oksigen dalam darah ke seluruh anggota badan dan organ. Vitamin untuk luka pembedahan ini dapat alirkan oksigen yang cukup ia membantu untuk luka pembedahan cepat sembuh.

View Comments